Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο tvxs.gr την αστυνομική βία στις Σκουριές


Βίαιη καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις προς διαδηλωτές παρατηρήθηκε χθες στην Χαλκιδική, στο δάσος των Σκουριών. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πρόθεση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. να κόψει το δάσος για να κατασκευάσει ορυχείο χρυσού, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ανέφερε επίθεση από αστυνομικό σε βάρος της. Το tvxs.gr έλαβε καταγγελία από αυτόπτη μάρτυρα στα χθεσινά γεγονότα, στην οποία περιγράφει αυτό που βίωσε.

Ακολουθεί η μαρτυρία του.
«Δεν έχω ακόμα συνέλθει από το σοκ, ψυχικό και σωματικό. Η κατάσταση δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η φασιστικού τύπου βία της αστυνομίας, μάλιστα κατά τρόπο απρόκλητο, δεν ελέγχεται. Χωρίς να δοθεί καμιά απολύτως αφορμή, οι διμοιρίες ΜΑΤ πέταξαν πολλά χημικά προς τους διαδηλωτές, οι οποίοι σαν πρόβατα στη σφαγή πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω για να ξεφύγουν.

Το σοκ ήταν τεράστιο γιατί ανάμεσα στους εκατοντάδες διαδηλωτές υπήρχαν πολλά κορίτσια και γυναίκες ακόμα και 65 χρονών που είχαν έρθει να διαδηλώσουν για το δάσος. Μάλιστα είχα δίπλα μου μία κυρία 45 ετών η οποία δε μπορούσε να ανασαίνει και είχε πιαστεί πάνω μου και μου έλεγε πεθαίνω, πεθαίνω. Όταν πια αρχίσαμε να επιστρέφουμε, τα ΜΑΤ μας ακολουθούσαν, χωρίς να υπάρχει λόγος και έριχναν μονίμως καπνογόνα και χημικά. Φτάνοντας δε στην άσφαλτο και κατευθυνόμενοι προς το αμάξι μας, άλλα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί σε άλλο σημείο μας ακολούθησαν μέχρι το αμάξι πετώντας μονίμως χημικά.

Σοκαριστικό ήταν ότι ρίξαν χημικό καπνογόνο εντός αυτοκινήτου, στην  καρότσα του οποίου υπήρχε μία παρέα κοριτσιών. Πήδηξαν όλες κάτω και ο οδηγός άφησε το όχημα το οποίο κύλησε μόνο του μέχρις ένα χαντάκι.

Οι αστυνομικοί κατεβαίνοντας προς το χώρο όπου είχαμε τα αυτοκίνητά μας σπάζαν τα τζάμια τους χωρίς λόγο.

Απίστευτη βία. Ποιος έδωσε εντολές για κάτι τέτοιο; Έχουν όρια επιτέλους αυτές οι μορφές βίας;

Μετά πήγαμε στην ασφάλεια Πολυγύρου, όπου εγώ ως υποτιθέμενος δικηγόρος των αρχικά προσαχθέντων και μετέπειτα συλληφθέντων πέρασα μέσα. Μέσα ήρθε και ο Άρης ως εκπροσωπών τους ΟΠ. Αρχικά μας είπανε θα τους αφήσουν. Προσήγαγαν 14. Οι δύο ήταν στο νοσοκομείο με σπασμένα μέλη. Η μία ήταν 60 χρονών και οι υπόλοιποι, κυρίως κορίτσια, όσοι δεν πρόλαβαν να τρέξουν από το σημείο που ξεκίνησε η ρίψη χημικών.

Συνέλαβαν όλους του αδύναμους. Ενώ λοιπόν μας έλεγαν ότι θα τους αφήσουν, πίεζε σ'αυτό και η βουλευτής του ΣΥΖΙΡΑ Ιγγλεζη, της οποίας τον οδηγό τράβηξαν μέσα από το αμάξι τους και τον συνέλαβαν, τελικά τους πήγαιναν για κατηγορίες, κυρίως της στάσης. Φύγαμε γύρω στη μία και δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Ίσως παρασταθώ ως μάρτυρας εάν μου ζητηθεί καθώς πολλοί συνάδελφοι εντόπιοι, σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιληφθεί.
Τα πράγματα έχουν πια ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Η βία της αστυνομίας προσφέρεται προς κάθε κατεύθυνση, τις ηλικιωμένες και τα νέα κορίτσια. Το κράτος καταστολής αντικαθιστά το κράτος πρόνοιας και δημοκρατία».